Het beroeps trainingscentrum (Vocational Training Centre, VTC) wordt genoemd als voorbeeld van ‘best practise’ van tijdelijke opvang voor kinderen in Kinderen Zonder Thuis van Mirjam Vossen.

Het Vocational Training Centre (VTC) in Kumasi, Ghana, is in 2013 opgezet en biedt een veilige thuishaven, voedsel, zorg en beroepstraining aan 40-50 straatmeisjes. Deze meisjes komen meestal uit de armere noordelijke regio’s van Ghana of van het platteland om in de stad werk te zoeken. De kinderen slapen op straat voor winkels of marktkramen, of in overvolle containers. Ze lopen een groot risico op uitbuiting, (seksueel) geweld, armoede en andere gevaren die ze dagelijks op de straat tegenkomen. Meest recent is daar het risico op infectie met het Covid-19 virus bijgekomen.

Het VTC biedt meisjes via een twee- tot driejarig trainingsprogramma de kans om een vak te leren; namelijk dat van kledingmaker en kapper. In 2020 is daar de opleiding tot cateraar bijgekomen. Al meer dan 50 meisjes rondden een programma succesvol af. Zij slaagden met vlag en wimpel voor de examens van het National Vocational Training Institute (NVTI). Met het nationaal erkende NVTI certificaat beschikken de dames over de kennis en middelen om zelfstandig aan het werk te gaan en een eigen inkomen te verdienen.

Naast beroepstraining krijgen de meisjes ook les in lezen/schrijven, rekenen en onderwerpen als gezondheid en zelfverdediging. Daarnaast worden de meiden begeleid in hun voorbereidingen om zelfstandig te gaan wonen en werken. Ze worden gestimuleerd om terug te gaan naar hun familie of lokale gemeenschap. Tijdens het verblijf in het VTC wordt geinvesteerd in het opbouwen van de familiebanden en vakanties worden terug ’thuis’ doorgebracht om zo toe te werken aan volledige reintegratie in de eigen gemeenschap.

We ondersteunen het trainingscentrum met verschillende projecten:

Duurzaam en veilig koken

Elke druppel telt

The next level

Upgrade begane grond

Trainen voor de toekomst

Een dak voor straatmeiden