Een leerwerkbedrijf voor voormalig straatmeisjes in Kumasi


UPDATE Mei 2022

Het leerwerkbedrijf is volledig ingericht en heeft voldoende leer/werk-materialen voor de trainees om het komende half jaar aan het werk te gaan. Er zijn nu 3 afgestudeerde kledingmakers in de kledingmaak-unit aan het werk, samen met 3 trainees/ stagaiars. In de kapperszaak en beautysaloon werken 2 kapsters en 2 schoondheids-/ nagels-specialisten, samen met 2 trainees/ stagiairs.

De dames hebben al een flinke klantenkring opgebouwd en zijn dagelijks met opdrachten aan het werk. Het inkomen dat de dames verdienen wordt gebruikt om de voorraad leer/werk-materialen aan te vullen en om te sparen zodat zij op termijn een eigen, zelfstandig bedrijf kunnen starten.

Het project draagt ​​bij aan de zelfredzaamheid van voormalig straatmeisjes, nu jonge ondernemers, en stelt hen in staat ervaring op te bouwen met het runnen van een eigen bedrijf en een zelfstandig leven. Daarnaast vormt het bedrijf een veilige plek waar nieuwe trainees van het trainingscentrum kunnen ´proeven´ aan de verschillende vakken, waarna ze een weloverwogen keuze kunnen maken welke beroepstraining te volgen. Doordat het bedrijf ook eigen inkomen genereert is het in staat zichzelf in de toekomst in stand te houden.

UPDATE Januari 2022
Aan de slag! Het gebouw staat als een huis, maar voor het goed in gebruik kan worden genomen moet de binnenruimte nog worden voorzien van de nodige middelen. Het gaat om zaken zoals de inrichting (meubilair, naaimachines, droogkappen, etc.) en aanschaf van leer/werk-materialen. Alle spullen worden lokaal ingekocht. Dit project wordt ondersteund door Stichting JONG. 

UPDATE Augustus 2021
De bouw van het leerwerkbedrijf is helemaal afgerond. Het gebouw werd feestelijk geopend tijdens het bezoek van Emmanuel & Marre. 


Het project ´Impact Through Enterprise´ heeft tot doel om een income generating unit (leerbedrijf) te bouwen op het terrein van het Vocational Training Centre. Deze werkplaats biedt ruimte voor een kapperswinkel en kledingmakerij en bevindt zich aan de doorgaande weg met toegang voor klanten en geïnteresseerden. Ook vormt het een verkooppunt voor snacks en maaltijden die vanuit de Catering-opleiding worden geproduceerd.

Het Vocational Training Centre (VTC) in Kumasi is in 2013 opgezet en biedt een veilige thuishaven, voedsel, zorg en beroepstraining aan 40-50 straatmeisjes. Het VTC biedt meisjes via een meerjarig trainingsprogramma de kans om een vak te leren; namelijk dat van kledingmaker en kapper. Dit jaar is daar de opleiding tot cateraar bijgekomen. Al meer dan 40 meisjes rondden het programma succesvol af. Met het nationaal erkende NVTI certificaat dat ze hiermee behaalden, beschikken de dames over de kennis en middelen om een zelfstandig inkomen te verdienen.

Het leerbedrijf heeft drie hoofddoelen:

1. De unit biedt de recent afgestudeerden van het VTC de gelegenheid om waardevolle werkervaring op te doen. Ze leren wat nodig is om een succesvolle onderneming te runnen, bouwen een klantenkring op en werken aan een bedrijfsstrategie en onderscheidend kenmerk (niche) waarmee ze kunnen concurreren binnen hun sector. Tegelijkertijd verdienen de afgestudeerden hun eigen brood door de verkoop van hun productiewerk;

2. Het leerbedrijf creëert een veilige plek voor nieuwe trainees van het VTC om de dagelijkse praktijk van de beroepen in een echte werkomgeving te zien. Nieuwe trainees die nog moeten beslissen welke training ze zullen oppakken, kunnen twee weken lang ‘job tasting’ doen op werkplaats. Trainees die in hun eerste jaar zitten, kunnen ‘job shadowing’ doen (leren door observatie) en tweedejaars kunnen er korte stages en opdrachten uitvoeren.

3. Ten slotte genereert de unit inkomsten: 80% van de gegenereerde inkomsten gaat rechtstreeks naar de dames die in de unit werken, terwijl de resterende 20% voor het VTC is. De 20% die aan het VTC wordt toegerekend, wordt gebruikt voor onderhoud en voor de trainingskosten van de meisjes die nog in opleiding zijn.

Wanneer de bouw van de unit voltooid is, krijgen de dames die net bij het VTC zijn afgestudeerd de mogelijkheid om een periode van 6 maanden in het leerbedrijf te werken. De verwachting is dat er vanuit de lokale gemeenschap veel bestellingen zullen komen. De dames worden begeleid en gemonitord door een supervisor en het management van Street Children Project. De dames worden aangemoedigd om eigen werk en dat van hun collega’s te evalueren. Ook worden er workshops in bedrijfskunde en marketing gegeven.  Het project draagt ​​bij aan de zelfredzaamheid van voormalig straatmeisjes, nu jonge ondernemers, en stelt hen in staat vertrouwen en ervaring op te bouwen bij het starten van een eigen bedrijf en zelfstandig leven.


De BrITE Foundation ondersteunt dit project met een prachtige donatie. We are delighted that the BrITE Foundation has decided to support this project.

Wilde Ganzen ondersteunt dit project en geeft 50% bovenop elke donatie die we ontvangen.