Wil je ook meedoen en een kind in Ghana naar school laten gaan? KLIK HIER!

Studiefonds: Investeer in de toekomst!Ghana - JUNE 22, 2012: ONE Vote 2012 participants visit a joint water and sanitation project by USAID and Rotary International. This is a part of a bigger US $2 million cooperative project to provide boreholes, hand pumps, pipe schemes, and latrines for schools and clinics and water closets and showers for public venues. The project also provides training and information to encourage the maintenance and appropriate use of the facilities, and to help people protect the health of their families and their communities. More than 86,000 people across the Volta, Greater Accra, Eastern and Central regions will benefit. Transporting and storing safe drinking water in clean containers with lids, washing hands with soap before meals and child feeding, and after using toilets are important interventions to reduce disease. Promotion of family latrines, rather than shared latrines, is important to improving sanitation, as is capacity building at all levels to sustain the facilities constructed. The United States is contributing approximately $13.4 million towards improvement of water and sanitation conditions in Ghana over the next four years. Photo by Morgana Wingard

Met het Studiefonds bieden we studiefinanciering aan kinderen en jongeren in Ghana, die vanwege financiële problemen niet naar de middelbare school kunnen en op straat terecht komen. Zo kunnen deze kinderen de straat verlaten, wonen binnen een veilige gezinssituatie én hun middelbare school volledig afronden.

Het Studiefonds is een doorlopend project. Al 69 kinderen haalden via het Studiefonds hun diploma. Ieder jaar gaan er nog eens 50 kinderen met onze ondersteuning naar de middelbare school. De kinderen hoeven niet meer op straat te werken, maar leven binnen een veilige thuissituatie en kunnen zich volledig focussen op hun opleiding en toekomst. Iedere zomer haalt een deel van deze groep hun diploma, waarna in september evenzoveel nieuwe leerlingen met het traject starten.

Daarnaast betalen we voor 7 voormalig straatjongeren, die de middelbare school met fantastische cijfers hebben afgerond, het schoolgeld voor de universiteit. Zo kunnen deze ambitieuze, super-gemotiveerde jongeren werken aan een mooie toekomst, zonder armoede. Twee jongeren haalden via deze weg al hun universiteitsdiploma. Beiden kregen prompt daarna een formele, betaalde baan, bovendien heeft één van hen een beurs gekregen om in de Verenigde Staten door te studeren!


Wist je dat in Ghana…

– maar 48% van de jongens en 44% van de meisjes naar de middelbare school gaat?
– elk extra jaar onderwijs het toekomstig inkomen van de leerling met 10-20% doet stijgen?
– een baby 2x zoveel kans heeft om te overleven wanneer de moeder middelbaar onderwijs heeft gevolgd?
– een kind al naar de middelbare school kan vanaf €40 per maand?

Ieder jaar gaan 50 kinderen via ons Studiefonds naar de middelbare school. Deze kinderen leven in armoedige omstandigheden en zonder onze steun zouden zij niet naar school kunnen gaan. Wij investeren in hen, want zij zijn de toekomst van Ghana. Met een diploma kunnen ze uit de armoede losbreken en hun families met zich mee trekken.

Wat houdt het Studiefonds in?

In 2015 is het Studiefonds opgericht. Met het Studiefonds ondersteunen we 50 kinderen en jongeren zodat ze naar de middelbare school kunnen gaan. De ondersteuning wordt gegeven voor de periode die nodig is om het diploma te halen (maximaal drie jaar). Tijdens deze periode wordt nauw contact met de leerlingen gehouden om te monitoren hoe het gaat en potentiële problemen uit de weg te helpen.

Waarom is dit nodig?

Het onderwijs in Ghana is als volgt opgebouwd: 6 jaar Primary School (basisonderwijs); gevolgd door 3 jaar Junior High School (eindniveau vergelijkbaar met VMBO) en daarna 3 jaar Senior High School (eindniveau vergelijkbaar met HAVO/VWO/MBO).

Minder dan de helft van de kinderen in Ghana maakt de middelbare school af. Voor veel gezinnen zijn de onderwijskosten niet te betalen. Hoewel de overheid stelt dat het middelbaar onderwijs gratis is, zijn er veel ‘verborgen’ kosten. Denk bijvoorbeeld aan inschrijf- en examengeld, praktijkmaterialen, boeken en schooluniformen. Soms moeten kinderen zelfs hun eigen schoolbank meenemen! Als jongeren door geldgebrek niet naar school kunnen, belanden ze meestal op straat waar ze proberen wat geld te verdienen. Zo gaat er veel jong talent verloren en dat willen wij voorkomen.

Hoe is deelname geregeld? 

Onze partners in Ghana komen tijdens hun werk doorlopend in contact met jongeren die vanwege financiële problemen niet naar school kunnen gaan. Op basis van getoonde motivatie en persoonlijke gesprekken, waarbij ook de ouders worden betrokken, worden de leerlingen geselecteerd die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het studiefonds.

Maak kennis met de deelnemers.

Wat kost dat precies?

De totale onderwijskosten voor Junior High School zijn €470 per jaar, voor Senior High School ligt het bedrag op €595 per jaar. Dit geld wordt besteed aan kosten zoals inschrijfgeld, examengeld, schoolboeken, schooluniformen en praktijk materialen. Andere kosten zoals transport, project-administratie en de begeleiding van de kinderen worden gedragen door onze partner zelf. Het aantal kinderen dat we jaarlijks met driejarige studiefinanciering kunnen ondersteunen is volledig afhankelijk van de donaties die we binnen krijgen.


*Update: september 2021: Voor de 50 scholieren was het afgelopen jaar één van onzekerheid, thuis blijven, worstelen met online lessen, onduidelijkheid en uiteindelijk terugkeer naar ‘normaal’ onderwijs, inclusief mondkapjes. De kinderen hebben erg hard moeten werken om op het gewenste niveau te blijven. Ze bereiden zich nu voor op de (eind)examens, die in oktober/ november plaatsvinden. We hebben er vertrouwen in dat de meesten het jaar goed zullen afronden: aan hun motivatie en inzet zal het niet liggen! 


Wil je ook meedoen en een kind in Ghana naar school laten gaan?

Vanaf € 15 per maand kan een kind naar de middelbare school!

Er gaan al 50 kinderen via ons naar de middelbare school. De kinderen hoeven niet meer de straat op, maar kunnen volop aan hun toekomst werken. Dat is een fantastisch resultaat. En we zijn nog lang niet klaar!

Wil je ook meedoen?

Met een maandelijkse donatie kan een kind langdurig naar school. Hoe werkt het? Je maakt automatisch een bedrag vanaf €15 per maand over en wij sturen je regelmatige updates over de deelnemers. Met een vaste bijdrage per maand van €40 (voor Junior High School) of €50 (voor Senior High School) kunnen de kinderen een jaar lang onderwijs volgen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het schoolgeld te betalen – dat kost €15 per maand. Of alleen de kosten van boeken, schriften, schrijfmateriaal, etc. – €10 per maand.

Doe mee en investeer in de toekomst van deze kinderen, ze zijn het waard!

Na ontvangst van je aanmelding ontvang je van ons gegevens omtrent het overmaken.

Wil je het Studiefonds eenmalig met een willekeurig bedrag ondersteunen? Klik hier en doneer direct!


Heel erg bedankt voor je steun!


ANBI logoStichting Adamfo Ghana is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Jouw donatie  is dus aftrekbaar van de belasting. Meer informatie hierover kun je vinden op www.belastingdienst.nl/voorwaardenaftrekgewonegiften.

Adamfo Ghana is CBF Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit, controle en transparantie. Zo weet u zeker dat wij zorgvuldig omgaan met iedere euro en dat uw gift goed terecht komt.