Met het Studiefonds bieden we studiefinanciering aan jong talent in Ghana dat vanwege financiële problemen niet naar de middelbare school kan. Zo kunnen deze jongeren hun middelbare school volledig afronden en een diploma halen. Het Studiefonds is een doorlopend project. Al 243 kinderen konden we via het Studiefonds de gelegenheid geven om door te leren. Ieder jaar gaan er nog eens 50 kinderen en jongeren met studiefinanciering naar de middelbare school. De kinderen hoeven niet meer op straat te werken, maar kunnen zich volledige focussen op hun opleiding en toekomst. Met de financiele ondersteuning wordt het mogelijk voor de kinderen om in een veilige thuissituatie te leven en naar school te gaan. Iedere zomer haalt een deel van deze groep hun diploma, waarna in september evenzoveel nieuwe leerlingen met het traject starten.


Wist je dat in Ghana…

– maar 48% van de jongens en 44% van de meisjes naar de middelbare school gaat?
– elk extra jaar onderwijs het toekomstig inkomen van de leerling met 10-20% doet stijgen?
– een baby 2x zoveel kans heeft om te overleven wanneer de moeder middelbaar onderwijs heeft gevolgd?
– een kind al naar de middelbare school kan vanaf €40 per maand?

Ieder jaar gaan 50 kinderen via ons Studiefonds naar de middelbare school. Deze kinderen leven in armoedige omstandigheden en zonder onze steun zouden zij niet naar school kunnen gaan. Wij investeren in hen, want zij zijn de toekomst van Ghana. Met een diploma kunnen ze uit de armoede losbreken en hun families met zich mee trekken.

Wat houdt het Studiefonds in?

1In 2015 is het Studiefonds opgericht. Met het Studiefonds ondersteunen we kinderen en jongeren zodat ze naar de middelbare school kunnen gaan. De ondersteuning wordt gegeven voor de periode die nodig is om het diploma te halen (maximaal drie jaar). Tijdens deze periode wordt nauw contact met de leerlingen gehouden om te monitoren hoe het gaat en potentiële problemen uit de weg te helpen.

Waarom is dit nodig?

Het onderwijs in Ghana is als volgt opgebouwd: 6 jaar Primary School (basisonderwijs); gevolgd door 3 jaar Junior High School (eindniveau vergelijkbaar met VMBO) en daarna 3 jaar Senior High School (eindniveau vergelijkbaar met HAVO/VWO/MBO).

Minder dan de helft van de kinderen in Ghana maakt de middelbare school af. Voor veel gezinnen zijn de onderwijskosten niet te betalen. Hoewel de overheid stelt dat het middelbaar onderwijs gratis is, zijn er veel ‘verborgen’ kosten. Denk bijvoorbeeld aan inschrijf- en examengeld, praktijkmaterialen, boeken en schooluniformen. Soms moeten kinderen zelfs hun eigen schoolbank meenemen! Als jongeren door geldgebrek niet naar school kunnen, belanden ze meestal op straat waar ze proberen wat geld te verdienen. Zo gaat er veel jong talent verloren en dat willen wij voorkomen.

Hoe is deelname geregeld? 

Onze partners in Ghana komen tijdens hun werk doorlopend in contact met jongeren die vanwege financiële problemen niet naar school kunnen gaan. Op basis van getoonde motivatie en persoonlijke gesprekken, waarbij ook de ouders worden betrokken, worden de leerlingen geselecteerd die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het studiefonds.

Maak kennis met de deelnemers.

Wat kost dat precies?

De totale onderwijskosten voor Junior High School zijn €470 per jaar, voor Senior High School ligt het bedrag op €595 per jaar. Dit geld wordt besteed aan kosten zoals inschrijfgeld, examengeld, schoolboeken, schooluniformen en praktijk materialen. Andere kosten zoals transport, project-administratie en de begeleiding van de kinderen worden gedragen door onze partner zelf. Het aantal kinderen dat we jaarlijks met driejarige studiefinanciering kunnen ondersteunen is volledig afhankelijk van de donaties die we binnen krijgen.


Wil je ook meedoen en een kind naar school laten gaan? Klik hier!


Adamfo Ghana is erkend ANBI en giften zijn daarom aftrekbaar van de belasting.

Dit project wordt mede ondersteund door Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking K.O.O.K. in Alkmaar, en een aantal andere partners die liever niet genoemd willen worden. Wij zijn hen erg dankbaar voor het gegeven vertrouwen!


Support us

Wil je ons werk steunen?
Doneer veilig online via Ideal.
Heel erg bedankt!

Will you support us?
You can donate through PayPal.
Thank you so much!