Kumasi, 2017

Het schooljaar is voorbij en Akwasi is onderweg naar het inloopcentrum van Street Children Project om zijn rapport te laten zien. Maar hij heeft ook ander nieuws te vertellen. Eenmaal daar moet hij even wachten. Tijdens het wachten denkt hij terug aan hoe zijn leven in de afgelopen jaren is veranderd. Elke keer werd hij van school gestuurd omdat zijn ouders het schoolgeld niet konden betalen. Hij werkte hard en haalde mooie cijfers, maar dat was niet genoeg. Dat is nu verleden tijd. Sinds hij in contact kwam met Street Children Project kan hij zonder zorgen naar school. De organisatie nam de kosten voor zijn school op zich, net als voor veel andere kinderen. Het heeft voor hem een levensgroot verschil gemaakt.

Akwasi denkt terug aan het afgelopen jaar. Aan die ene keer dat hij mocht vertellen over de gevaren van het straatleven en waarom onderwijs zo belangrijk is. Een doodstille zaal met 150 schoolkinderen en leerkrachten, alle ogen op hem gericht. Het gevoel van zenuwen die door zijn lijf gierden. En hij begon te vertellen: “Mijn naam is Akwasi, ik ben 17 jaar en ik zie onderwijs als de sleutel tot succes voor alle jongeren. Door onderwijs krijgen we kennis, leren we vaardigheden en…’ Wat was hij zenuwachtig. Wat heel lang leek te duren, was binnen een kwartier afgelopen. Na afloop kreeg hij veel complimenten. De kinderen waren onder de indruk van zijn verhaal.

Vorige maand mocht hij meedoen aan een workshop, georganiseerd door een partner van Street Children Project. Ze moesten in verschillende groepen werken aan onderwerpen zoals onderwijs, landbouw en economie. Zijn groep won met het beste idee; om workshops over landbouw op te zetten voor schoolkinderen. Ook werd hij verkozen tot voorzitter. Nu mag hij volgende week samen met een medewerker van SCP naar de universiteit van Kumasi om te praten over de uitvoering van hun plan. Akwasi glimlacht. Wat heeft hij een goed jaar achter de rug. Als hij zo doorgaat zit het met zijn toekomst wel goed.

Akwasi schrikt op uit zijn gedachten. Hij wordt geroepen door een medewerker van Street Children Project. Trots laat hij aan haar zijn rapport zien. En het andere nieuws? Hij heeft van de overheid een studiebeurs gekregen voor de rest van zijn opleiding. Beter kan hij dit jaar niet eindigen!

Foto: Akwasi spreekt een schoolklas toe over de gevaren van het straatleven

 

 


Met het Studiefonds financiert Adamfo Ghana middelbaar onderwijs voor (straat)kinderen in Ghana.