Wat houdt het Studiefonds in?

Wat houdt het Studiefonds in?

In 2015 is het Studiefonds opgericht. Met het Studiefonds ondersteunen we kinderen en jongeren zodat ze naar de middelbare school kunnen gaan. De ondersteuning wordt gegeven voor de periode die nodig is om het diploma te halen (maximaal drie jaar). Tijdens deze periode wordt nauw contact met de leerlingen gehouden om te monitoren hoe het gaat en potentiële problemen uit de weg te helpen.

Waarom is dit nodig?

Het onderwijs in Ghana is als volgt opgebouwd: 6 jaar Primary School (basisonderwijs); gevolgd door 3 jaar Junior High School (eindniveau vergelijkbaar met VMBO) en daarna 3 jaar Senior High School (eindniveau vergelijkbaar met HAVO/VWO/MBO).

Minder dan de helft van de kinderen in Ghana maakt de middelbare school af. Voor veel gezinnen zijn de onderwijskosten niet te betalen. Deze kosten bestaan niet alleen uit het schoolgeld, er zijn veel extra ‘verborgen’ kosten. Denk bijvoorbeeld aan examengeld, praktijkmaterialen, boeken en schooluniformen. Soms moeten kinderen zelfs hun eigen schoolbank meenemen! Als jongeren door geldgebrek niet naar school kunnen, belanden ze meestal op straat waar ze proberen wat geld te verdienen. Zo gaat er veel jong talent verloren en dat willen wij voorkomen.

Hoe is deelname geregeld? 1

Onze partners in Ghana komen tijdens hun werk doorlopend in contact met jongeren die vanwege financiële problemen niet naar school kunnen gaan. Op basis van getoonde motivatie en persoonlijke gesprekken, waarbij ook de ouders worden betrokken, worden de leerlingen geselecteerd die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het studiefonds.

Wat kost dat precies?

De totale onderwijskosten voor Junior High School zijn €470 per jaar, voor Senior High School ligt het bedrag op €595 per jaar. Dit geld wordt besteed aan kosten zoals schoolgeld, examengeld, schoolboeken, schooluniformen en praktijk materialen. Andere kosten zoals transport, administratie en de begeleiding van de kinderen worden gedragen door onze partner in Kumasi. Het aantal kinderen dat we jaarlijks met driejarige studiefinanciering kunnen ondersteunen is volledig afhankelijk van de donaties die we binnen krijgen.

Dit project wordt mede ondersteund door Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking K.O.O.K. in Alkmaar, en een aantal andere partners. Wij zijn hen dankbaar voor het gegeven vertrouwen!

Wil je ook meedoen en een kind naar school laten gaan? Klik hier!