Het Yaakoro Youth Development Centre (YAYDEC) in Tamale is een initiatief van Mr. Rashid, een bevlogen ondernemer die op eigen kracht een trainingscentrum opzette voor (straat)meisjes en jonge vrouwen die het vak van kledingmaakster of weefster willen leren maar hier geen geld voor hebben. ‘Yaakoro` betekent`vluchteling/ uitgewekene`, en het centrum richt zich dan ook op vrouwen die vaak door hun gemeenschap verstoten zouden worden, of meisjes die terugkeerden van het harde straatleven in Kumasi of Accra. YAYDEC is een jonge ambitieuze organisatie, met veel potentie en groeimogelijkheden.

In 2018 is het huidige trainingscentrum van Yaakoro Youth Development Centre gebouwd en geopend. Imiddels volgen er meer dan 50 meisjes en jonge vrouwen een beroepstraining die twee tot drie jaar duurt. 

Lopend project: Een Goede Start
We willen 12 jonge dames – die hun training succesvol hebben afgerond – voorzien van startpakketten zodat zij een eigen bedrijf kunnen starten als weefster of kledingmaakster.

Steun je ons om dit mogelijk te maken?

Klik hier om direct, veilig en online te doneren.

Adamfo Ghana is CBF Erkend Goed Doel. U weet hierdoor zeker dat uw gift goed terecht komt. Ook zijn we erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Uw donatie is dus aftrekbaar van de belasting.


Meer over Een Goede Start:

Nu staat een groep van 12 meisjes op het punt om af te studeren. Deze meiden hebben hun training succesvol afgerond en zijn met goede resultaten geslaagd voor de NVTI examens. Het NVTI (National Vocational Training Institute) examen vormt een nationaal erkende kwalificatie voor praktisch beroepsonderwijs, in dit geval tot weefster of kledingmaakster. 

De dames zijn goed opgeleid en kijken ernaar uit om hun plekje in de maatschappij te vinden en aan het werk te gaan. Ze hebben alleen niet het startkapitaal dat nodig is om een eigen bedrijfje op te zetten. Om de meisjes een goede start te geven willen we hen daarom startpakketten meegeven. In een pakket voor de kledingmaaksters zitten bijvoorbeeld een naaimachine, naaimaterialen en een strijkijzer, maar ook geld voor een werktafel. Voor de weefsters gaat het om een weefgetouw, weef-ramen, klossen, en andere materialen. Hiermee kunnen de dames daadwerkelijk als zelfstandig ondernemers aan de slag, zonder zich eerst in de schulden te moeten steken.


Uitbreiding voorzieningen

Adamfo Ghana zet zich sinds januari 2021 in om met diverse projecten de voorzieningen in het centrum verder te verbeteren en uit te breiden. Meer over deze eerste projecten staat hieronder. Ook wordt gezocht naar manieren om de organisatie YAYDEC verder te versterken, zodat de organisatie uiteindelijk financieel onafhankelijk en zelfvoorzienend wordt. De volgende prioriteiten zijn de betegeling van vloeren van de toiletten en werkateliers, en het uitbreiden van de computer-ruimte.  

Wilt u bijdragen aan verbetering van de faciliteiten van YAYDEC?

Klik hier om direct, veilig en online te doneren.

 

Adamfo Ghana is door het CBF Erkend Goed Doel. U weet dus zeker dat uw gift goed terecht komt. Ook zijn we erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Uw donatie is dus aftrekbaar van de belasting.


Een van de eerste prioriteiten was project ‘A Solid Foundation’, met als doel de aanleg van een stenen vloer aan de voorkant van het centrum. Zo kunnen de weeflessen, die deels buiten gegeven worden, ook tijdens de regentijd doorgaan. Dit project is inmiddels succesvol afgerond.

Ook het project D.I.T; Duurzame Inrichting Trainingscentrum is afgerond. Dit betrof de aanschaf van houten werktafels en stoelen, en het leggen van vinyl vloerbedekking in de klaslokalen, zodat alle trainees beschikking hebben over een eigen werktafel en stoel. We zijn dankbaar voor de ondersteuning van dit project door Stichting Molenaars Kinderfonds met een bedrag van 1527 euro.

Hieronder een paar foto’s van de eerdere projecten.

 

 

E