Kumasi, 2014

Het is een gewone dinsdagochtend. ‘Water te koop! Koud drinkwater!’ Akua loopt over de markt van Kumasi. Vanuit een bak op haar hoofd verkoopt ze zakjes drinkwater. Het geld wat ze verdient wil ze gebruiken voor een opleiding tot kleermaakster. Akua kon haar school niet afmaken, omdat ze zwanger was geworden. Terwijl haar moeder voor de baby zorgt probeert Akua nu geld te verdienen. Helaas vallen de inkomsten tegen en zal ze nog lang in Kumasi op straat moeten blijven.

Straatmeiden als Akua zijn bijzonder kwetsbaar en worden vaak slachtoffer van uitbuiting, geweld en verkrachting door mensen in hun omgeving. Gelukkig zijn er organisaties die hen helpen, zoals Street Children Project (SCP) in Kumasi, Ghana. SCP heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen terug naar huis en school te laten gaan. Een van de onderdelen van SCP is het Vocational Training Centre in Kumasi, dat Adamfo Ghana ondersteunt met verschillende projecten.

In het trainingscentrum krijgen voormalige straatmeiden onderdak, voedsel, een beroepsopleiding tot kledingmaakster en lessen in alfabetisering, rekenen en Engels. In hun vrije tijd helpen ze in de groentetuin en de kippenhouderij, die in een groot deel van hun voedsel voorziet. De meiden zijn razend enthousiast en dat werkt aanstekelijk: begin 2014 is een tweede groep begonnen met hetzelfde programma.

Dit succes is niet zomaar tot stand gekomen want werken met adolescente straatmeisjes is erg uitdagend. De meiden hebben specifieke problemen zoals trauma’s, zorg voor hun baby’s of schaamte jegens anderen. Zo liep een van de meiden weg omdat zij zwanger was geraakt en zich te erg schaamde om de medewerkers van SCP onder ogen te komen. Deze nare ervaring maakt dat SCP nu nog meer belang stelt in het creëren van een vertrouwensband. Dit doen zij door het voeren van individuele en groepsgesprekken, en het geven van workshops in onderwerpen als zelfverdediging en seksuele gezondheid.

Akua is de allereerste leerling van het trainingscentrum in Kumasi. Zij kwam medewerkers van SCP tijdens hun straatwerk. Ze vertelden Akua dat zij haar konden helpen de opleiding te volgen die ze wilde. Een ontmoeting met grote gevolgen! Inmiddels verblijft ze anderhalf jaar in het centrum, leest, schrijft en spreekt Engels en kan erg leuke kleding maken. Deze zomer zal Akua haar opleiding afronden en mag ze vol trots haar certificaat in ontvangst nemen. Op naar een beter leven voor haar en haar dochter!