Kumasi, 2017

‘Je bent nu mijn dochter en ik ben je auntie. Dat is wat ze tegen mij zeiden’, vertelt Asana. ‘Bij de ene auntie woonde ik een jaar, bij de volgende zes maanden. Bij weer een ander twee jaar, misschien wel korter of langer, ik weet het niet. Ze beloofden mij allemaal naar school te sturen, maar ik heb nooit op school gezeten. Ik leerde alleen het werk dat ik moest doen zoals schoonmaken, water verkopen en bedelen op straat. Wie mijn ouders zijn, weet ik niet. Ik ken alleen het straatleven van Kumasi. En dat leven is hard en zwaar. We zijn met veel, maar toch voel ik mij vaak alleen.

Gisteren toen ik bij Railway zat uit te rusten kwam er ineens een groep mensen aan. Ze kwamen bij ons zitten en groetten ons. Eén van hen, een vrouw, stelde zich voor als Ama. Ama sprak over een project dat Street Children Project heet. Dit project helpt meisjes die op straat leven, zoals ik. Als je wilt leren ze je een vak zoals kapster of kledingmaakster. De meisjes om mij heen lachten, sommigen sliepen, maar ik was stil en luisterde geconcentreerd. Ama sprak mijn taal, Dagbani, dus ik kon haar goed verstaan. Een man vroeg mijn naam. Dit deed hij met een raar accent waar ik om moest lachen. Toen ze weggingen, besloot ik met hen mee te gaan.

Het is mijn droom om kledingmaakster te worden. Om mooie kleren te kunnen maken zoals ik vrouwen zie dragen op de markt. En dat ik niet meer afhankelijk ben van anderen, maar zelf mijn beslissingen kan nemen. Nu ik deze mensen heb ontmoet, ben ik vastbesloten om iets van mijn toekomst te maken. Ik heb me goed voorbereid, ben met Ama naar de markt geweest om spullen te kopen en vandaag vertrek ik naar het Vocational Training Centre. Dat wordt mijn thuis voor de komende twee jaar. Ik ga er samen met een groep andere meisjes van de straat een beroep leren.

Het lijkt wel een droom die uitkomt. Ik weet dat ik nog veel moet leren, zoals lezen, schrijven, Engels, maar ik weet dat ik het kan’, eindigt Asana haar verhaal. Met een brede glimlach op haar gezicht zwaait ze iedereen uit en stapt in de auto naar het opleidingscentrum. Een nieuw leven en een droomtoekomst tegemoet! 


Foto: Asana met een van haar nieuwe vriendinnen in het opleidingscentrum.


Het Vocational Training Centre voor straatmeiden is een initiatief van de lokale organisatie Street Children Project in Kumasi. Adamfo Ghana steunt het VTC met verschillende projecten.