September 2018

Het is inmiddels eind september en langzamerhand komt het einde van het jaar in zicht. Mijn laatste blog dateert alweer van juni en dan merk je dat de tijd vliegt. Onlangs hebben we met het management-team de activiteiten voor de laatste 3 maanden doorgenomen. In deze periode staat nog veel te gebeuren, waaronder de diplomering van de meisjes in het VTC, workshops voor medewerkers, de follow- up naar het Noorden, vergaderingen en meer, want er gebeurt altijd meer dan je van te voren denkt.

Sinds 11 september zijn de scholen weer begonnen en dat is goed te merken. Jongeren lopen af en aan om hun schoolmaterialen op te halen. Mijn collega’s zijn elke dag op pad om naar scholen te gaan om het schoolgeld te betalen. Voordat de scholen weer begonnen hebben we een workshop georganiseerd voor de kinderen. Tijdens deze workshop bespraken we verwachtingen en doelen van de jongeren voor dit schooljaar, maar sneden we ook een belangrijk onderwerp aan wat nu speelt onder jongeren in Ghana namelijk: drugsgebruik. Een week later hadden we een workshop met de ouders van de kinderen en tevens een meeting met ouders/verzorgers van de meiden in het VTC.

Momenteel hebben we 3 nieuwe vrijwilligers op het project, waarvan 2 voor langere tijd zullen blijven (1 tot 2 jaar). Een van hen komt uit Ghana en gaat ons computerlab leiden. Ja jullie lezen het goed we hebben sinds kort computers op het project en in het VTC, gedoneerd door een dame uit Amerika. We zijn een plan aan het ontwikkelen over hoe we het beste gebruik kunnen maken van dit computerlab en hoe jongeren hiervan kunnen profiteren.

In mijn vorige bericht schreef ik over de cursus Mobilising support van de Change the Game Academy (Wilde Ganzen) waaraan ik in juni heb deelgenomen. Ik was bijzonder onder de indruk van deze cursus en daarnaast was het ook interessant om te netwerken en te horen in wat voor projecten andere deelnemers werken. De cursus ging over hoe we meer steun en betrokkenheid kunnen krijgen van belanghebbenden en besluitvormers bij onze projecten. We hebben hiervoor een plan gemaakt en wachten op feedback van de organisatie die de cursus uitvoerde. Het tweede deel zal plaats vinden in oktober.

Nu heb ik samen met de hoofdleerkracht van de dagopvang deelgenomen aan een andere cursus over hoe je kinderen leert lezen en schrijven. Binnenkort zal ik samen met haar een workshop voor de dagopvang organiseren hierover.  Sinds kort ben ik vanuit het managementteam de supervisor van de dagopvang geworden en dat betekent dat ik mij actiever bezighoud met het reilen en zeilen in de dagopvang. Op woensdag heb ik mijn supervisie dag en dan ben ik de hele dag in de opvang. Samen met de hoofdleerkracht kijk ik naar wat er goed gaat en wat we kunnen verbeteren om de zorg voor de kinderen zo optimaal mogelijk te maken en hoe we verder zouden kunnen uitbreiden. Een interessante toevoeging aan mijn takenpakket en daarnaast ook erg leuk om meer betrokken te zijn bij die kant van het project. De andere leden van het team hebben ook een centrum gekregen om te superviseren. Zo is Jessica de supervisor van het VTC en Akwasi van het Drop-in Centre. We hopen dat met deze rollen de lijnen tussen de centra wat korter worden en dat hiermee de verantwoordelijkheden niet alleen in de handen van Sr. Olivia rusten.

Zoals jullie kunnen lezen gaat het eigenlijk heel goed op het project. Al zijn er natuurlijk ook minder mooie berichten te melden. Een daarvan is human trafficking. Je hoort erover en denkt dat het een ver van je bed show is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Sr. Olivia is in de laatste maanden naar vergaderingen geweest waar dit onderwerp werd besproken. Deze informatie heeft zij met ons gedeeld en ons op het hart gedrukt hier goed op te letten. Ook hebben we dit onderwerp met de ouders besproken tijdens de meeting. Nu was vorige week mijn collega Ibrahim straatwerk aan het doen en kwam hij op straat een jong meisje van rond de 13 jaar tegen die de hele tijd aan het huilen was. Hij heeft dat meisje meegenomen naar het Drop-in Centre en daar kwam naar voren dat ze getrafficked was. In een dorp rondom Tamale waar zij naar school ging, was een vrouw naar haar ouders gekomen en had gezegd dat zij hun dochter naar een betere school zou kunnen sturen als zij hun dochter mee zouden laten gaan in ruil voor wat geld. Met het idee dat hun dochter naar een betere school zou gaan, hebben zij haar dus aan de vrouw gegeven. Het resultaat was dat het meisje helemaal niet meer naar school ging en in het huis misbruikt werd door de vrouw. Ze kreeg daar veel werk te doen en als ze over school begon dan werd ze ook mishandeld. Het meisje is van dat huis weggelopen en in Kumasi terecht gekomen. Hier kwam ze Kayayei tegen en deze namen haar mee naar hun slaapplaats. Zij hadden tegen haar gezegd dat ze hier in Kumasi kon werken, totdat ze genoeg had verdiend om terug te gaan naar haar dorp. Eenmaal in de markt raakte zij verdwaald en kwam zij andere Kayayei tegen die haar beloofden dat zij bij hen kon zitten en slapen. Dat is waar mijn collega haar vond. Na een kort overleg met Sr. Olivia hebben we besloten haar dezelfde dag nog terug te sturen naar huis. In Tamale werd zij opgevangen door iemand van onze partner organisatie AFDOM en deze heeft haar naar huis gebracht en met de familie gepraat. Haar ouders konden haar verhaal bevestigingen en waren blij dat hun dochter weer thuis was. Wij zullen tijdens de follow- up in november de familie zeker op gaan zoeken. Als je dit soort berichten hoort ga je je afvragen hoe het kan dat dit soort dingen gebeuren en onwetendheid speelt daarin een grote rol en laat ook zien hoe belangrijk onderwijs is.

Om met iets positiefs af te sluiten: in juli kwamen Marre, Emmanuel en de kinderen bij SCP op bezoek. Het was fijn dat ze er waren en mooi om hen te laten zien wat er zo de afgelopen jaren allemaal veranderd is. Verder hebben we meerdere succesvolle re-integraties gehad, werken de twee studenten nog steeds bij ons nu hun vrijwilligersprogramma is afgerond, is de verbouwing van de entree naar het Drop- in Centre klaar en mooi geworden, hebben we de Spaanse vrijwilligers weer gehad en succesvolle workshops gegeven in het VTC en nog veel meer.