Sinds mijn laatste blog van begin maart werd het ook in Ghana steeds duidelijker dat de situatie rondom het corona virus heel ernstig was. Na China volgde Europa, de VS, Zuid- Amerika en inmiddels ook in Ghana en andere Afrikaanse landen.

Op 12 maart werden in Ghana de eerste twee corona patiënten gemeld en dat aantal groeide snel door tot meer dan 17.000 vandaag. De regering kondigde al vrij snel verschillende maatregelen aan zoals het sluiten van scholen en kerken, geen bijeenkomsten en grenzen dicht voor landen met meer dan 200 besmettingen en uiteindelijk later gingen de grenzen helemaal dicht. Door de toename van het aantal patiënten, zeker in de grote steden gingen Accra en Kumasi ook gedeeltelijk op slot. Dit heeft natuurlijk veel invloed gehad op het werk van SCP en ook op mijn verblijf in Ghana.

.Nadat de eerste corona patiënten  gemeld waren hebben we bij SCP meteen actie ondernomen. Zo kochten we handsanitizers, beperkten we het aantal mensen dat binnen mocht komen en begonnen ze in het VTC al vrij snel met het maken van de mondmaskers. Toen het nieuws kwam dat de scholen dicht moesten werd de Day Care ook per direct gesloten. Het laatste nieuws werd nauwlettend op de voet gevolgd en toen de berichten kwamen dat het luchtruim in Europa gesloten zou worden betekende dit voor mij en de andere vrijwilligers dat we onze koffers konden pakken en Ghana gingen verlaten. Het was en is heel raar en onwerkelijk om zo te vertrekken en iedereen achter te laten, zonder een idee te hebben wanneer je weer terug kan keren.

Op aanwijzingen van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken ging op een gegeven moment het Drop in Centre ook dicht, al bleef het management team wel werken, maar ook zoveel mogelijk van huis. Als ze overleg hadden dan werden ze opgehaald van huis en zaten ze met mondmasker ruim 1.5 meter afstand van elkaar. Dus heel corona proof allemaal.  Zelf was ik inmiddels weer een paar dagen in Nederland, vooral met de gedachte dat ik eigenlijk niet hier moest zijn, maar in Kumasi bij SCP.

Op een gegeven moment zinkt de realiteit in en is dit de situatie waar je het mee moet doen. Je gaat dan vooral heel praktisch nadenken, hoe kan ik vanuit hier nog een handje helpen. Gelukkig hebben we nu de technologie, zodat je toch heel snel in contact bent en blijft met de mensen bij SCP. En daarnaast kon ik natuurlijk met Adamfo Ghana heel actief betrokken blijven. In het begin was er ook heel veel intensief contact met het team, waarbij ik nog bij meetings aanwezig was via Zoom, of Whatsapp.

Nadat de lockdown in Accra en Kumasi was afgekondigd werd er al snel duidelijk dat er actie ondernomen moest worden. Toen is er in overleg met Adamfo Ghana het Emergency Relief Program opgezet. Een project met als doel, de vele straatkinderen, kansarme moeders en families te ondersteunen in deze moeilijke periode. Een lockdown in Ghana heeft een grote impact op de samenleving. Geen werk= geen inkomen, Geen inkomen= geen voedsel, onderdak, toegang tot gezondheidszorg met alle gevolgen van dien. Voor veel mensen werd dit de realiteit, ondanks de belofte van de overheid om voedselpaketten uit te delen.

Toen het Emergency Relief Program was opgezet ging het heel snel met beslissingen nemen. Wat er uitgedeeld zou worden, wie dat zou doen, waar er gekookt zou worden etc. Naast het vaste team van SCP, werd ook de media erbij gehaald, iemand van het bestuur van Kumasi, en enkele geïnteresseerden van andere partnerorganisaties. De meiden in het VTC hadden het op zich genomen om dagelijks 200 warme maaltijden te koken en daarnaast werden er ook voedselpakketten uitgedeeld met rijst, olie, tomatenpuree, etc. Daarnaast werden ook pakketten uitgedeeld met de nodige verzorgingsproducten zoals handgel, toiletpapier, Vitame C, en mondmaskers. Het was puur de broodnodige noodhulp bieden.

Naast de noodhulp werd er ook een oproep gedaan aan de overheid om meer te doen en hun gemaakte beloftes waar te maken. Sr. Olivia is meerdere malen op verschillende kantoren geweest, dit soms tot haar grote frustratie, omdat er veel werd beloofd en er uiteindelijk niks gebeurde. Haar vasthoudendheid heeft uiteindelijk wel in succes geleid. Inmiddels kwam er vanuit andere kanten ook hulp en kon ook SCP dus nog meer doen.

Kijkend naar de ontwikkelingen rondom het coronavirus werd ondertussen ook alweer het vervolgplan gemaakt. Na 3 weken werd de lockdown opgeheven en SCP kon langzamerhand weer anderen dingen oppakken. Zo hadden veel meisjes aangegeven graag weer naar huis te willen. Deze zijn op de bus gezet naar het noorden en opgepikt door de partner organisatie AFDOM in Tamale. Enkele van hen zijn inmiddels ook al ondersteund om een vakopleiding naar keuze te starten.

Ook pakten de veldwerkers hun werk van Street Outreach op en wordt er veel aandacht gegeven aan educatie over hoe de meiden/ jongeren veilig kunnen blijven, dat ze zich vooral aan de veiligheidsprotocollen rondom het virus moeten houden etc. De noodhulp blijft doorgaan mede dankzij de fantastische meiden die in het VTC zich dagelijks blijven inzetten om maaltijden te koken. Hiervoor is het aanvullende project Catering voor de Community opgezet. De vijf meiden die nu koken, hebben aangegeven een catering opleiding te willen volgen en doen nu dus al veel praktijk ervaring op.

Een andere pijler waar SCP zich nu op richt samen met Adamfo Ghana is het trainen van 50 jongeren die naar huis willen en een opleiding tot kledingmaakster, kapster, make- up artiest willen volgen. Ander heel mooi nieuws is dat de kledingmaaksters in opleiding sinds het begin van de corona uitbraak tot nu toe meer dan 7000 mondmaskers hebben genaaid om weg te geven en te verkopen. Daarmee hebben ze een handwaterpomp in het VTC kunnen financieren. Daarnaast is er een oven gekocht om een brood in te kunnen bakken. Kortom ook veel positief nieuws en ontwikkelingen.

Veel programma’s zijn niet door gegaan waaronder de viering van de International Day voor Street Children, vrijwilligersprogramma’s,  etc. Gelukkig kan het werk wel doorgaan, maar op aangepaste wijze. Het land is inmiddels weer open, zo mogen de kerken weer diensten houden voor maximaal 100 mensen, zijn de laatstejaars studenten van Senior High School en Junior High School weer naar school voor de komende weken, zodat zij in ieder geval hun eindejaars examens kunnen schrijven. Echter lijkt er eerder sprake te zijn van een toename dan van een afname van het aantal vastgestelde corona besmettingen in Ghana. De teller staat momenteel op 17.351 cases en 112 doden. In vergelijking met andere landen zijn dit misschien lage getallen, maar de trend is omhoog en helaas nog niet omlaag. Het is te hopen dat hier snel verbetering in komt.

Nu ik weer een aantal maanden in Nederland ben begint voor mij ook het leven hier vorm te krijgen. Aangezien het niet duidelijk is wanneer de grenzen weer opengaan en hoe de situatie dan in Ghana is, heb ik besloten om mij nu volledig te richten op mijn terugkeer in Nederland. Dit betekent weer inschrijven, solliciteren etc. Het is de bedoeling dat zodra de rust weer teruggekeerd is, ik wel weer voor een kortere tijd terug zal gaan naar Ghana om af te ronden, werk over te dragen, fatsoenlijk afscheid te nemen van alle lieve mensen en het land. Voor nu blijf ik mij actief inzetten voor SCP en Adamfo Ghana vanuit Nederland. Iedereen die ons ondersteund heeft ontzettend bedankt! Deze crisis heeft ons duidelijk laten zien dat we samen veel meer kunnen bereiken.

Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in Ghana? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Adamfo Ghana op Facebook! Voor nu wens ik iedereen die op vakantie gaat, een fijne periode toe en Stay Safe!